Συγκεκριμένα, μέσα στον Ιούνιο, από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) αναμένεται να ξεκινήσουν δύο νέα προγράμματα, τα οποία θα προσφέρουν ευκαιρίες εργασίας και βελτίωσης δεξιοτήτων σε 75.000 εργαζόμενους και ανέργους. Οι άνεργοι ωφελούμενοι θα λάβουν μηνιαίες αποδοχές στα επίπεδα του κατώτατου μισθού για επτά μήνες και οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικό επίδομα 400 έως ευρώ.
Το πρόγραμμα επαγγελματικής εμπειρίας
Το πρόγραμμα εστιάζει στην απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας αφορά 25.000 άνεργους νέους, ηλικίας 18-29 ετών. Οι δικαιούχοι πρέπει να μην συμμετέχουν σε εκπαίδευση ή κατάρτιση. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και στόχος της ΔΥΠΑ είναι να ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.
Οι άνεργοι ωφελούμενοι θα αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία 7 μηνών σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι να καλυφθούν όλες οι προσφερόμενες θέσεις ή μέχρι να εξαντληθούν τα κονδύλια του προϋπολογισμού.
Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι άνεργοι ηλικίας 18 έως 29 ετών, με την προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στο σχετικό μητρώο ανέργων στα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ. Επίσης να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης, και οι προσλήψεις θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από ιδιωτικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Ο Οργανισμός αναλαμβάνει την κάλυψη του μισθού κάθε δικαιούχου, ο οποίος θα ανέρχεται στο επίπεδο του ισχύοντος νόμιμου κατώτατου μισθού. Επιπρόσθετα, θα έχουν τη δυνατότητα, μετά τη λήξη του επταμήνου, να διατηρήσουν τους εργαζόμενους στη θέση τους, καλύπτοντας τον μισθό τους σύμφωνα με πληροφορίες.
Το πρόγραμμα κατάρτισης στις Πράσινες δεξιότητες
Τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει και ένα πρόγραμμα κατάρτισης από τη διοίκηση της ΔΥΠΑ, το οποίο θα επικεντρώνεται στις «πράσινες» δεξιότητες και θα αφορά 50.000 δικαιούχους, μοιρασμένους ισόποσα σε 25.000 εργαζόμενους και 25.000 ανέργους.
Το επίδομα που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα φτάνει έως τα 400 ευρώ και θα χορηγείται μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης και των εξετάσεων πιστοποίησης.
Οι «πράσινες» δεξιότητες κατανέμονται στους εξής τομείς:
- Στρατηγικός σχεδιασμός και διαχείριση πόρων προς την αειφόρο ανάπτυξη
- Σχέδια δράσης, επιχειρηματικά σχέδια και διοίκηση επιχειρησιακών μονάδων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας
- Περιβαλλοντική Λογιστική, Χρηματοοικονομική και Διακυβέρνηση
- Αναβάθμιση Ψηφιακών Δεξιοτήτων και Υιοθέτηση Ψηφιακών Τεχνολογιών στον Αγροτικό Τομέα
- Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων για τον Μετασχηματισμό του Κτηριακού Τομέα σε Μηδενικού Ενεργειακού Αποτυπώματος
- Γεωπληροφορική και ψηφιακές γεωχωρικές τεχνολογίες στην άσκηση της γεωργίας και στην προστασία του περιβάλλοντος
- Αμπελουργία: εγκατάσταση και διαχείριση αμπελώνα
- Έξυπνες και αειφόρες μετακινήσεις, ηλεκτροκίνηση
- Κυκλική Οικονομία
- Περιβαλλοντική Προστασία και Ανακύκλωση Προϊόντων
- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
- Διαχείριση Αποβλήτων
Υπενθυμίζεται ότι βάσει σχεδιασμού που έχει γίνει από το 2022, μέχρι το 2025 πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την κατάρτισή τους έως 500.000 εργαζόμενοι και άνεργοι. Μέχρι τώρα, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί για 260.000 πολίτες.
Δεν επιτρέπονται σχόλια