Έναρξη υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο Μητρώο Επιλέξιμων Παρόχων Επιδοτούμενης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΔΥΠΑ
Ξεκινάει από σήμερα, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου και ώρα 16:30, η υποβολή αιτήσεων για τους παρόχους κατάρτισης (αδειοδοτημένων ΚΔΒΜ και ΚΕΔιΒιΜ των ΑΕΙ) που επιθυμούν να ενταχθούν στο Μητρώο Επιλέξιμων Παρόχων Επιδοτούμενης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), το οποίο συγκροτείται για πρώτη φορά από τη ΔΥΠΑ σύμφωνα με το άρθρο 37 του ν. 4921/2022.
Μέσα από τη δημιουργία του Μητρώου Επιλέξιμων Παρόχων Επιδοτούμενης ΣΕΚ, το εθνικό σύστημα ΣΕΚ της χώρας εκσυγχρονίζεται, καθώς τίθενται ως βασικοί στόχοι η διασφάλιση της ποιότητας και η συνεχής βελτίωση των παρόχων επιδοτούμενης ΣΕΚ και των προγραμμάτων που προσφέρουν, ενώ για την παραμονή τους στο μητρώο θα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί θετικά στο νέο «πλαίσιο αξιολόγησης και λογοδοσίας επιλέξιμων παρόχων επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης» όπως περιγράφεται στο άρθρο 38 του ν. 4921/2022.
Οι ενδιαφερόμενοι Πάροχοι ΣΕΚ που επιθυμούν να ενταχθούν, μπορούν να υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέσω gov.gr στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Πρόσκληση:
- Η διαδικασία κατάρτισης του Μητρώου Επιλέξιμων Παρόχων στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης κατάρτισης μέσω της ένταξης όλων των επιλέξιμων παρόχων βάσει κριτηρίων ποιότητας σε ένα ενιαίο Μητρώο που θα τηρεί η Δ.ΥΠ.Α.
- Οι πάροχοι κατάρτισης (Κ.Δ.Β.Μ. και Κ.Ε.Δι.Βι.Μ. των ΑΕΙ) που επιθυμούν να ενταχθούν στο Μητρώο Επιλέξιμων Παρόχων Επιδοτούμενης Σ.Ε.Κ καταθέτουν αίτηση μέσω του νομίμου εκπροσώπου τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του συνδέσμου Μητρώο Επιλέξιμων Παρόχων Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα πεδία σε ηλεκτρονική μορφή και υποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά τεκμηρίωσης. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων ένταξης στο Μητρώο Επιλέξιμων Παρόχων Επιδοτούμενης Σ.Ε.Κ. ορίζεται η Δευτέρα 11/11/2024.
- Πλαίσιο Παραμονής στο Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α.
Για την παραμονή των παρόχων κατάρτισης στο Μητρώο προσμετράται σωρευτικά η επίδοση του εκάστοτε παρόχου επιδοτούμενης Σ.Ε.Κ., συμπεριλαμβανομένων των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ. των Α.Ε.Ι., σε κάθε πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στο οποίο συμμετέχουν, βάσει συγκεκριμένων δεικτών, οι οποίοι επιτρέπουν την καταγραφή της ποιότητας των αποτελεσμάτων της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης με στόχο την απόκτηση των απαραίτητων δεξιοτήτων των καταρτιζομένων προκειμένου αυτοί να ενταχθούν/επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
- Η αξιολόγηση υλοποιείται από τη Δ.ΥΠ.Α. βάσει της παρ. 5 του άρθρου 33 του ν. 4921/2022 σε τακτά χρονικά διαστήματα και περιλαμβάνει, τα εξής στοιχεία/δείκτες:
α)το ποσοστό των άνεργων καταρτισθέντων που βρήκε εργασία ή δημιούργησε δική του επιχείρηση εντός τριών (3), έξι (6) και δώδεκα (12) μηνών μετά τη λήξη της κατάρτισης, ή αν πρόκειται για εργαζόμενους, το ποσοστό αυτών που διατήρησε την ιδιότητα του εργαζομένου στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα.
β) το ποσοστό των καταρτισθέντων ή το ποσοστό των εργοδοτών – όταν πρόκειται για πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων στο οποίο συμμετέχουν οι εργοδότες – που έχει αξιολογήσει θετικά το εκάστοτε πρόγραμμα.
γ) το ποσοστό των καταρτισθέντων που έχουν περατώσει την παρακολούθηση του προγράμματος και έχουν πιστοποιηθεί.
- Προσμετρώντας τους ως άνω δείκτες, ο κάθε πάροχος κατατάσσεται σε μία βαθμολογική κλίμακα, η οποία προσδιορίζεται με αριθμούς ως εξής:
(1) κακή, (2) ανεπαρκής, (3) ικανοποιητική, (4) πολύ καλή, (5) άριστη.
Οι βαθμοί 1-2 αντιστοιχούν σε αρνητική αξιολόγηση, οι βαθμοί 3-4 σε επαρκή θετική αξιολόγηση και ο βαθμός 5 σε άριστη θετική αξιολόγηση.
- Η επίδοση του παρόχου σε πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, πλην των περιπτώσεων ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, δεν μπορεί να βαθμολογηθεί με βαθμό 3 ή μεγαλύτερο, εάν δεν συντρέχουν τουλάχιστον τρεις (3) από τις κάτωθι πέντε (5) προϋποθέσεις:
α) τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) των άνεργων καταρτισθέντων βρήκε εργασία, ήτοι έχει υποβληθεί έντυπο Ε3 «Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή δημιούργησε δική του επιχείρηση εντός δώδεκα (12) μηνών,
β) τουλάχιστον το ενενήντα τοις εκατό (90%) των εργαζόμενων/αυτοαπασχολούμενων καταρτισθέντων διατήρησε την ιδιότητα του εργαζομένου/αυτοαπασχολούμενου για διάστημα δώδεκα (12) μηνών,
γ) το πρόγραμμα έχει αξιολογηθεί θετικά από τουλάχιστον το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των καταρτισθέντων,
δ) το πρόγραμμα έχει αξιολογηθεί θετικά από τουλάχιστον το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των εργοδοτών, όταν πρόκειται για πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων,
ε) έχει πιστοποιηθεί τουλάχιστον το ογδόντα τοις εκατό (80%) των καταρτισθέντων που έχουν περατώσει την παρακολούθηση του προγράμματος
- Οι πάροχοι επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που έχουν αξιολογηθεί αρνητικά, ήτοι με βαθμό 1 ή 2, χάνουν την επιλεξιμότητά τους και διαγράφονται από το Μητρώο Επιλέξιμων Παρόχων που τηρείται στη Δ.ΥΠ.Α.. Επιτρέπεται να εγγραφούν εκ νέου σε αυτό μετά την παρέλευση δύο (2) ετών από τη διαγραφή τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 37 του ν. 4921/2022. 5.
- Η αξιολόγηση των παρόχων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης ανά πρόγραμμα γίνεται μετά την πάροδο δώδεκα (12) μηνών από τη λήξη του.
- Η προκήρυξη κάθε προγράμματος προβλέπει υποχρεωτικά τη συλλογή και την υποβολή των απαραίτητων στοιχείων από τον πάροχο κατάρτισης επιδοτούμενης Σ.Ε.Κ για την αξιολόγηση από την αρμόδια Επιτροπή.
- Η αξιολόγηση γίνεται στη βάση των παρακάτω στοιχείων: α) βεβαίωση για το ποσοστό των καταρτισθέντων που περαίωσαν την παρακολούθηση του προγράμματος κατάρτισης, η οποία λαμβάνεται από τον Φορέα Υλοποίησης β) βεβαίωση για το ποσοστό των καταρτισθέντων που πιστοποιήθηκε, η οποία λαμβάνεται από τον Φορέα Υλοποίησης γ) στοιχεία για την απασχόληση των καταρτισθέντων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II (e-ΕΦΚΑ, ΣΕΠΕ, Δ.ΥΠ.Α.), δ) ερωτηματολόγια έρευνας ικανοποίησης, συμπληρωμένα από τους καταρτισθέντες και, σε περίπτωση κατάρτισης εργαζομένων (σε έργα που συμμετέχουν και οι εργοδότες), συμπληρωμένα από τους εργοδότες, τα οποία αποστέλλονται το αργότερο εντός ενός (1) μηνός από τη λήξη της κατάρτισης.
- Με απόφαση του Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α. συγκροτείται: Επταμελής (7) Επιτροπή Αξιολόγησης για Ένταξη, Βαθμολόγηση και Παραμονή στο Μητρώο Επιλέξιμων Παρόχων επιδοτούμενης Σ.Ε.Κ, η οποία συνεπικουρείται από ένα άτομο για γραμματειακή υποστήριξη με έργο: α) τον έλεγχο των υποβληθέντων δικαιολογητικών για την ένταξη στο μητρώο και την κατάταξη σε βαθμίδα, β) τον έλεγχο των υποβληθέντων δικαιολογητικών για την επικαιροποίηση των στοιχείων των παρόχων κατάρτισης που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο, γ) τον έλεγχο των προϋποθέσεων του κεφαλαίου 4 για την παραμονή ή την απένταξη των παρόχων από το Μητρώο κατόπιν σχετικής βαθμολόγησης. Η Επιτροπή έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και συνεδριάζει κατ’ ελάχιστο δύο (2) φορές τον μήνα ανάλογα με τον αριθμό των εισερχομένων αιτημάτων αρχικής εγγραφής ή/ και επικαιροποίησης των στοιχείων εγγραφής.
- Σε περίπτωση που οι πάροχοι κατάρτισης δεν υποβάλλουν εγκαίρως (εντός δύο μηνών) τα απαραίτητα στοιχεία η παραμονή τους στο Μητρώο τίθεται σε αναστολή.
- Σε περίπτωση που η αξιολόγηση ενός παρόχου κατέστη αρνητική, σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν.4921/2022, ο πάροχος διαγράφεται από το Μητρώο και επιτρέπεται να εγγραφεί εκ νέου σε αυτό μετά την παρέλευση δύο (2) ετών από τη διαγραφή του. Εάν, μετά τη συμμετοχή του στο επόμενο πρόγραμμα επιδοτούμενης κατάρτισης, η αξιολόγησή του παραμείνει αρνητική, ο πάροχος διαγράφεται εκ νέου από το Μητρώο για άλλα δύο (2) έτη. Εάν διαγραφεί από το μητρώο πάροχος Σ.Ε.Κ. ο οποίος συμμετέχει σε πρόγραμμα επιδοτούμενης Σ.Ε.Κ το οποίο βρίσκεται σε υλοποίηση, οφείλει να ολοκληρώσει το εν λόγω πρόγραμμα. Η παρέλευση των δύο (2) ετών που αναφέρεται ανωτέρω ξεκινάει από τη λήξη του προγράμματος που υλοποιεί.
Δεν επιτρέπονται σχόλια